MENU  
  Tregusi
  Fjalor
  Kerko 570
  Forum
  Filma Shqipe
  Horoskopi
  Foto Nga Dollogozhda 797
  Foto Nga SHKA Besa
  Foto Nga KF Dollogozhda
  Arkivi I Artikujve
  Feja Islame
  Lojra Online
  Gjeografia
  Emri Dollogozhde
  Kultura
  Shka Besa
  Gurbeti Ne Dollogozhde
  Veshjet Popullore
  Toponimet
  Bashkesie Familje
  Aksionet
  Rrapi Ne Dollogozhde
  KF Dollogozhda
  Historia E Klubit
  TV Live
  Muzike Shqipe
  Ambasada Ne RM
  Emra Shqiptar
  Emra Musliman
  Poezi Dashurie
  Poezi Mergimi
  Humor
  Testi I Vetvetes
  Kur Ke Lindur
  Testi Dashurise
  C'far Shenje Je
  Sondazhe
  Emocione
  Video Shqipe
  Video Islame
  Video Humor
  Beteja E Koshares
  Dokumentar
  Festohet Patronati
  Kerko
  Foto Nga Dollogozhda
  Foto dollo
  Agjërimi
  Si Të Agjëroj
  RadioTjera
  Filluan reshjet,ulen temperaturat e larta!
  Titolo della pagina nuova
  Titolo d54ella pagina nuova
  bossi
  1Titolo della pagina nuova
Deshironi Te Beni Dasmen Tuaj Ne Restroant Dollogozhda
Ateher Kontako:
Maqedoni:
+38970806891
Zvicer:
+41 (0) 76327895Restoratn Dollogozhda 002
Ju Argeton Cdo Mbremje Me Muzike Te Gjalle

 


VIDEO MUZIK

Ermal Fejzullahu - Ku i Kam Shoket E Mi 2008

Gjyste Vulaj - Atdheu Shqiperia 2008

Duli - Gurbeti

Genta Ismaili - Sa Ilace 2008

Xhavit Avdyli - Shko 2008

Blero ft. Leonora Poloska - Crazy

Motrat Mustafa - Zer Yt I Mjer

Duli- Genjeshtare

Shkurte Fejza - Pritëm nanë 2008

Aferdita Demaku - Kujt ia fale zemren

Smail Puraj - Bama hallall moj nane

Teuta Selimi - Jemi Nda 2008

VIDEO JAVES


Ajri $ Zati - Taletn te pa zbuluar!

VIDEO


IP
Shiko Nga Cili Vend E
Viziton Dollogozhden

Feja Islame

1. Martesa Ne Islam

Në Islam martesa konsiderohet si një institucion i shenjtë. I Derguari i Allahut - Muhamedi as. - ka thene: "Martesa eshte Sunet (veprim i rekomanduar nga Profeti) dhe ai qe nuk e ndjek Sunetin tim nuk eshte pasues i vertete i imi."

Allahu i Madheruar ne Kuran i urdheron Muslimanet te martohen: "Dhe martoni të pamartuarat (të pamartuarit)…." (Kur'an, 24:32)

Që martesa te jete e vlefshme duhet te plotesohen keto kushte:

Duhet te behet propozimi i qarte.

Duhet te behet pranimi i qarte.

Duhet te jene te pakten dy deshmimtare. Dhe rekomandohet qe martesa te behet e njohur ne publik (dmth te mos mbahet e fshehte).

Duhet t'i jepet nje dhurate, sado e vogel, nuses nga burri (Mehri).

Dhurata e marteses nga ana e burrit per nusen e tij eshte nje shprehje simbolike e pranimit nga ana e burrit e pergjegjesive te tij ekonomike ne martese, dhe e gatishmerise se tij per te marre persiper keto pergjegjesi. Ndaj nuk duhet te kuptohet si nje çmim per nusen apo familjen e nuses.

Eshte e DREJTA E VAJZES te marre vendimin per martesen e saj dhe babai ose kujdestari i saj nuk kane asnje te drejte te injorojne apo mos marrin parasysh deshiren e saj.


2. Namazi / Duaja E Istihares

Ka thene i Derguari i Allahut - Muhamedi a.s.:

"Lumturia e birit te Ademit varet nga te qenurit i lumtur me çka Allahu i ka dhene atij,

mërzia e birit te Ademit vjen nga mosfalja e Isti'hares,

dhe pakenaqesia e birit te Ademit rezulton nga qenia jo i kenaqur me çfare Allahu i ka dhene atij."

 

Hadith - al-Tirmidhi # 2151. [I cilesuar si Sahih dhe Hasen]

 

 


Duaja e Istihares eshte transmetuar nga Xhabir Ibn 'Abdullah i cili ka thene se: "Profeti, alejhi selam (paqja qofte mbi te), na mesonte te bejme Istiharen per gjithe çeshtjet/punet tona, ashtu siç na mesonte suret e Kuranit. Ai (profeti) na thoshte: 'Nese ndonjeri prej jush mendon te beje diçka, le te fale dy rekate namaz (jo prej namazit farz) dhe te thoje (pas namazit) duane e Istihares..."


Pra, Namazi i Istihares eshte ai namaz ne te cilen ne  myslimanet pyesim Allahun e gjitheditur dhe qe i  ka shkruar tashme ceshtjet tona, se cilen rruge duhet te marrim. Per te falur namazin e Istihares, njeriu duhet te fale dy rekate namaz (jo-farz), dmth ato mund te jene dy rekate sunet ose nafile dhe mund te falet ne çdo kohe te dites apo nates. Si i tille mund te sherbeje edhe nje namaz sunnet i ndonje vakti, por duke i vene si nijet pervec namazit te synetit edhe nijetin e Istihares.
Per shembull, le ta zeme se do te falesh namazin e sabahut (synetin), atehere ver ne zemren tende si nijet " Une po  fal synetin e sabahut dhe njekohesisht edhe namazin e istihares". Ne kete namaz, pasi ke falur dy rekate te zakonshem me Fatihane, nje sure dhe te gjitha te tjerat sipas rregullit, ulu ne uljen e fundit tek "Etehijatu..." ,thuaj ato qe thua zakonisht dhe pasi te japesh selam  dhe te besh pak dhikr pas selamit si psh. estagfirullah, estagfirullah, estagfirullah, Subhanallahi uel hamdulilahi ue la ilahe ilallah uallahu ekber, etj. thuaj kete dua , qe quhet "Duaja e istihares"   (ne qofte se nuk e dime permendesh, por desherojme te falim kete namaz, atehere mund ta mbajme copen e letres me duane te shkruar afer vetes dhe pastaj, pas selamit, ta marrim letren ne gjunje dhe ta lexojme duane.

   DUAJA E ISTIHARES (Arabisht)

 

"Allahumme in-ni estekhiruke bi ilmike. Ue estakdiruke bi kudretike, ue es'eluke min fadlikel-adhim.
Fe inneke takdiru ue la akdiru, ue ta'lemu ue la a'ëlemu, ue ente 'allamul - gujub.
Allahumme, in kunte ta'ëlamu enne hadheI emru (emerton ketu nevojen tende) hairun li fi dini ue ma'ashi ue akibeti emri ue 'axhilihi ue axhilihi fakdirhu li ue jes-sirhu li thumme barik li fihi.
Ue in kunte ta'ëlemu en-ne hadhel emru sherrun li fi dini ue me'ashi  ue akibeti amri ue 'axhilihi ue axhilihi fasrifhu anni uesrifni anhu uakdir li al-hajre haithu kana thum-ma ardini bihi"

 

   DUAJA E ISTIHARES (Shqip)

" O Zot, me diturine  Tende kerkoj hajrin! Kerkoj ndihme prej fuqise Sate, kerkoj prej te mirave te Tua te shumta, sepse Ti je
i gjithefuqishem, e une jam i dobet, Ti di cdo gje e une nuk di, Ti je Ai qe i di te fshehtat.
O Zot, nese kjo pune e imja (emeron ketu deshiren, hallin, etj) eshte hajr per fene dhe jeten time, per kohen e tashme dhe te ardhmen, bej te mundshme qe te realizohet, lehteso dhe beko.
E nese kjo pune eshte e demshme per fene dhe jeten time , per te tashmen dhe te ardhmen dhe per ne ahiret, largoje prej meje dhe me largo mua nga ajo, me percakto hajrin kudo qofte, pastaj me bej te kenaqur me te."


Pergjigja e lutjes se ketij namazi mund te vije ne menyra te ndryshme, si psh. dikush (mysliman) te keshillon me nje keshille te çmuar ne lidhje me çeshtjen tende, ne enderr ndoshta, apo ne zemer ndihesh e frymezuar dhe e qete ne vendimin tend dhe se kjo eshte rruga e drejte dhe qe do Allahu.

Pejgamberi a.s. ua mesonte as'habeve duane e istihares siç ua mesonte suret e Kuranit dhe i porosiste qe ta bejne praktike per cdo pune te rendesishme. Thoshte : "Kur ndokush prej jush deshiron te vendose per ndonje pune te rendesishme, le t'i fale dy rekate namaz e pastaj te thote: ....dhe u thoshte duane e istihares.

Rastet per te cilat perdoret duaja e Istihares jane ta panumerta, si psh para se te niseni ne ndonje udhetim, para se te vendosni per martese, per fushen e studimeve qe duhet te ndjeke, etj, dmth ne çdo situate qe ke te besh me pasiguri dhe duhet te marresh vendim.

Dhe se fundi theksojme se eshte e rendesishme te kesh besim dhe te mbeshtetesh tek Allahu:
"... e kur të vendosësh, atëherë mbështetu në Allahun, se Allahu i do ata që i mbështeten (Atij)."

(Sure Ali Imran, 3:159)


3. Kur'ani  Mrekulli E Perjetshem

Kurani eshte me te vertete nje mrekulli hyjnore
... dhe eshte ruajtur 100% ne gjuhen origjinale per rreth 1400 vjet!

Njerezimi e ka marre Udhezimin Hyjnor (prej Zotit) ne dy menyra:
permes Fjales se Zotit (Allahut) te Madheruar si psh permes Kur'anit, Inxhilit, etj;
dhe permes Profeteve qe jane derguar nga Allahu per te komunikuar mesazhin/ amanetin e tij per njerezimin.
E keto dy menyra kane qene gjithmone te nderthurura.

Perpjekjet per te kuptuar Amanetin e Allahut pa u mbeshtetur ne dy burimet e mesiperme kane provuar se sjellin ngaterresa dhe shkaterime per shoqerine e shume civilizimeve te meparshme apo edhe te tanishme.

Pra nuk mund te harrojme Profetin dhe te mbajme vetem librin, si dhe nuk mund te injorojme Librin e Zotit dhe te ngreme vetem Profetin, sic eshte rasti me Kristianizmin. Ata e lane pas dore Librin e Allahut dhe pastaj i dhane nje rendesi ekstreme "Krishtit" dhe ne kete menyre ata jo vetem qe e ngriten ate ne nivelin e hyjnise, por edhe e humben vete esencen e monotheizmit (Teuhidit) i cili ishte i pranishem ne Bibel.

E verteta eshte se shkrimet qe jane zbritur para Kuranit, si psh Testamenti i Vjeter (Torah), Bibla (Inxhili), kane marre formen e librit pas kohes se Profeteve. Vetem disa perkthime ne gjuhe te tjera nga origjinali kane mbetur duke bere qe te mos ekzistoje asnje pjese origjinale e Bibles. Kjo per arsye se ndjekesit e Musait, paqja qofte mbi te, dhe Jezusit (Isait), paqja qofte mbi te, nuk u munduan t'i ruajne keto shpallje gjate jetes se Profeteve. Por ato filluan te shkruhen kohe pas vdekjes se tyre. Ndaj ajo cka gjendet tani ne Bibel eshte perkthimi qe i kane bere njerezit shkrimeve origjinale. Ato permbajne shtesa dhe mungesa te bera nga ndjekesit e profeteve.

E kunderta ndodhi me shpalljen e fundit te Allahut te Madheruar qe vete Allahu e ka garantuar me shkrim se do ta ruaje te pandryshuar ate (Kur'anin) deri ne Diten e Fundit. Kjo eshte arsyeja qe i gjithe Kur'ani u shkrua gjate jetes se Profetit Muhamed, paqja qofte mbi te. Ai u ruajt i shkruar ne gjethet e palmave, ne lekuren e bagetive, madje edhe tek kockat e kafsheve. 

Edhe me e rendesishme eshte se ne ate kohe ishin dhjetera mijera shoke te Profetit (sahabet) qe e memorizuan te gjithe Kuranin nga mesimet/ instruksionet qe iu dha atyre Muhamedi as.

Edhe vete Profeti e recitonte Kuranin nje here ne vit ne prani te engjullit Xhebrail, ndersa ne vitin e fundit te jetes se tij e recitoi dy here; nje muaj para se te vdiste.

Ebu Bakri - udheheqesi i Muslimaneve pas Muhamedit as., urdheroi per mbledhjen e Kuranit ne nje volum, qe u shkrua nga Zeid Ibn Thabit, shkruesi i dokumentave ne kohen e Profetit.  Teksti i kesaj kohe gjendet me Muzeun Topkope ne Stamboll, Turqi. Nen udheheqjen e Osmanit u pregatiten disa kopje te Kuranit dhe u derguan ne vende te tjera si psh ne Uzbekistan, Turqi dhe Angli. 
Kur'ani u ruajt dhe do te ruhet me kete saktesi sepse eshte Libri i Udhezimit per gjithe njerezimin per gjithe koherat. Kjo eshte arsyeja qe nuk u drejtohet vetem Arabeve, ne gjuhen e te cileve u shpall. Ne fakt Arabet sot perbejne vetem 13% te Muslimaneve ne bote. 
Kur'ani i drejtohet njerezve ne pergjithesi

... pa dallim race, fisi, ngjyre, pozite shoqerore, gjendje financiare apo gjenealogjie.

Allahu i Madheruar thote ne Kur'an:

"O ti njeri po ç’të mashtroi ty kundrejt Zotit tënd që është bujar e i urtë?"

(Suretu El Infitar, 82:6)


Mesimet praktike te Kuranit jane shembulli i Muhamedit as. dhe Muslimanet e mire neper shekuj jane perpjekur te zbatojne/imitojne mesimet e tij ne mendime dhe sjellje.

E veçanta e Kuranit qendron ne ate se udhezimet synojne mireqenien e pergjithshme te njerezimit dhe bazohen ne mundesite sesa mund te arrij njerezimi.

Kur'ani nuk dënon e as nuk torturon trupin apo shpirtin njerezor. Nga ana tjeter Zoti nuk humanizohet, por as njeriu nuk adhurohet si zot. Çdo gje eshte vendosur me kujdes ku e e ka vendin ne skemen e pergjithshme te krijimit.
Megjithate duket qarte se Kur'ani nuk eshte shkruar sipas stilit te njeriut ne menyre kronologjike. Ata qe pretendojne se Muhamedi, paqja qofte mbi te, ishte autori i Kuranit, pretendojne per diçka qe eshte njerezisht e pamundur.

Si mund nje njeri i shekullit te shtate te flase ato te verteta shkencore qe gjenden ne Kur'an? A mundej te pershkruhej ne ate kohe evolucioni i embrionit brenda ne uterus ne menyre aq te sakte sikunder e shohim tani ne shkencen moderne? (Lexo me teper per embriologjine ne Kur'an.)

Po ashtu a eshte logjike te besosh se Muhamedi alejhi selam, qe deri ne moshen 40 vjeçare ishte dalluar per ndershmeri dhe integritet, fillon papritmas me autorësine e nje libri qe nuk ka shok per meritat letrare dhe ekuivalentin e te cilit nuk mundi ta prodhoje gjithe masa e poeteve dhe oratoreve te klasit me te larte arab? 
Dhe se fundi, si mund te argumentohet duke thene per Muhamedin as, qe eshte njohur si 'Alamin' (i besuari) ne shoqerine e tij si dhe ende admirohet nga studiuesit jo-muslimane per ndershmerine e vet, qe ai te genjeje per shpalljen e Kuranit (i cili e ndalon genjeshtren) dhe qe ishte ne gjendje te ndertoje shoqerine njerezore me te mire mbi faqen e Tokes bazuar ne te verteten? 
Sigurisht, çdo kërkues i sinqerte dhe i paanshem i te vertetes do te vije ne konkluzionin se Kur'ani eshte Liber i shpallur nga Zoti.


4. Kshilla Per Rinine

Fal?nderimet dhe lavd?rimet i takojn? Allahut subhanehu ue teala, i Cili ka th?n?: ".Ne ju pat?m sugjeruar atyre q? iu pat dh?n? libri para jush, e edhe juve q? t? keni frik? nga Allahu." suretu en-Nisa?: 131.
Selamet dhe p?rsh?ndetjet tona jan? p?r t? d?rguarin e Allahut, Muhamedin alejhi selam, i cili ka th?n?: "U porosis? juve me devotshm?ri ndaj Allahut t? Madh?ruar, d?gjueshm?ri dhe n?nshtrim ndaj sunduesit."
Devotshm?ria ?sht? p?rulje dhe n?nshtrim ndaj Allahut subhanehu ue teala, duke i zbatuar Urdh?rat e Tij dhe duke u larguar nga Ndalesat e Tij, dhe me an? t? s? cil?s arrihet lumturia n? k?t? bot? dhe n? bot?n tjet?r.
K?to jan? disa k?shilla t? vlefshme islame n? sfera t? ndryshme, si n? adhurime, marr?dh?nie nd?rnjer?zore, moral e mir?sjellje si dhe n? sfera t? tjera jet?sore. Ia drejtojm? k?to k?shilla rinis? islame, e cila kujdeset p?r njohjen e asaj q? i sh?rben si p?rkujtim, sepse p?rkujtimi i b?n dobi musliman?ve. Shpresojm? tek Allahu i Lartmadh?ruar q? ai i cili i lexon apo i d?gjon t? ket? dobi prej tyre, si dhe ta shp?rblej? at? q? i ka shkruar, i ka shp?rndar? apo ka punuar me to. Tek Allahu mb?shtetemi dhe Ai na mjafton neve.
K?to k?shilla jan?:
1. Ki nijet (q?llim) t? past?r vet?m p?r Allah dhe ki kujdes nga syfaq?sia n? fjal? dhe pun?.
2. Paso sunetin e Pejgamberit alejhi selam n? ?do fjal?, vep?r apo moral.
3. Ki frik? Allahun subhanehu ue teala, angazhohu n? kryerjen e t? gjitha obligimevedhe n? largimin nga t? gjitha ndalesat.
4. Pendohu tek Allahu subhanehu ue teala me nj? pendim t? sinqert? dhe shpeshto istigfarin (k?rkimin e faljes).
5. Ki parasysh? Allahun xhel-le ue ala n? ?do l?vizje apo q?ndrim t?ndin, dije se Allahu t? sheh, t? d?gjon dhe e di se ?far? fsheh n? zemren t?nde.
6. Beso n? Allahun subhanehu ue teala, n? engjujt e Tij, n? librat e Tij, n? t? d?rguarit e Tij, n? Dit?n e Fundit dhe n? caktimin e Tij: t? s? mir?s dhe t? s? keq?s.
7. Mos paso ask?nd me nj? pasim t? verb?r dhe mos u b?j lajkatar.
8. Ji i pari n? pun? t? mira, q? t? shp?rblehesh p?r ato pun? dhe p?r t? gjith? ata q? t? pasojn? ty n? to.
9. Lexo p?r veten t?nde dhe p?r familjen t?nde librin: "Rijadu Salihin" dhe librin: "Zadul Mead" t? dijetarit t? njohur Ibn Kajjim.
10. Kushtoji r?nd?si abdesit, rip?rt?rije at? dhe q?ndro vazhdimisht i past?r nga ?do papast?rti.
11. Kushtoji r?nd?si faljes s? namazit n? fillim t? koh?s s? tij, dhe faljes me xhemat n? xhami, sidomos jacin? dhe sabahun.
12. Mos ha gj?ra q? kan? er? t? r?nd? si qep? apo hudh?r (para shkuarjes n? xhami) dhe mos pi duhan, sepse e d?mton veten dhe musliman?t.
13. Ji i kujdessh?m p?r faljen e namazit me xhemat me q?llim q? t? arrish? shp?rblimin q? ?sht? n? t?.
14. Jepe zeqatin dhe mos u b?j p?rtac ndaj atyre q? e meritojn? at?.
15. Shko n? namaz t? xhumas? her?t dhe ki kujdes q? t? mos vonohesh deri pas ezanit t? dyt? e q? t? jesh? prej gabimtar?ve.
16. Agj?ro muajin e Ramazanit me besim t? plot? duke shpresuar q? Allahu subhanehu ue teala do t'i fal? m?katet e m?parshme dhe ato t? m?vonshme.
17. Ki kujdes nga prishja e agj?rimit t? ndonj? diteje gjat? Ramazanit, pa ndonj? arsye fetare, e t? jesh? prej m?katar?ve.
18. Falu gjat? net?ve t? Ramazanit, posa??risht gjat? nat?s s? Kadrit, me besim dhe llogaritur veten tek Allahu subhanehu ue teala, q? t? t? falen ty m?katet e kaluara.
19. Shpejto p?r ne Haxh dhe Umre n?se ke mund?si dhe ke kujdes nga vonesa n? kryerjen e tyre.
20. Lexo Kur'anin dhe medito rreth kuptimeve t? tij, zbato urdh?rat e tij dhe largohu nga ndalesat e tij q? t? jet? argument dhe nd?rmjet?sues p?r ty para Allahut xhel-le ue ala Dit?n e Gjykimit.
21. Vazhdo dhe shpeshto p?rmendjen e Allahut, fshehurazi dhe haptazi, n? k?mb?, ulur apo shtrir? dhe ke kujdes nga harresa e tij (dhikrit).
22. Prezanto n? vendet e dijes, sepse ato jan? prej kopshtijeve t? xhenetit.
(K?shilla num?r 23 mungon dhe nuk gjendet as n? kopjen origjinale t? fletushk?s n? gjuh?n arabe, sh.p.)
24. Ule shikimin t?nd nga gj?rat e ndaluara dhe mos shiko pa kontroll, sepse shikimi ?sht? shigjet? e helmuar nga shigjetat e Iblisit.
25. Mos e l?sho rroben t?nde posht? nyjes s? k?mb?s dhe mos ec me mburrje e mendjemadh?si.
26. Mos vish m?ndafsh dhe mos u stolis me ar, sepse ato jan? t? ndaluara p?r meshkujt.
27. Mos u p?rngjaj grave dhe mos lejo q? grat? tuaja tu p?rngjajn? burrave.
28. L?sho mjekrr?n, sepse Pejgamberi, alejhi selam, ka th?n?: "Shkurtoni mustaqet dhe l?shoni (rritini) mjekrrat."Transmeton Buhariu dhe Muslimi.
29. Mos ha dhe mos pi vet?m se hallall dhe do t? jesh? prej atyre q? ju pranohen lutjet.
30. Fillo me Bismilah kur t? fillosh ngr?nien dhe pirjen, nd?rsa kur t? p?rfundosh Falend?roje Allahun, thuaj: " Elhamdulilah."
31. Ha, pi, jep dhe merr me t? djatht?n.
32. Ki kujdes nga zullumi (padrejt?sia) sepse ajo ?sht? err?sir? Dit?n e Gjykimit.
33. Mos e shoq?ro vet?m se besimtarin dhe mos ta haj? ushqimin t?nd vet?m se i devotshmi.
34. Largohu nga marrja, dh?nia dhe nd?rmjet?simi n? rryshfet, sepse ai q? e b?n k?t? ?sht? i mallkuar.
35. Mos e k?rko k?naq?sin? e njer?zve duke e hidh?ruar Allahun subhanehu ue teala, e q? Allahu t? hidh?rohet me ty.
36. Respekto udh?heq?sit? tuaj n? ?do gj? t? lejuar me sheriat dhe lutu p?r p?rmir?simin e tyre.
37. Ki kujdes nga d?shmia e rrejshme dhe fshehja e d?shmis?. Ka th?n? Allahu subhanehu ue teala "...sepse ai q? e fsheh at?, ai ?sht? m?katar, me zemr?n e vet, Allahu di p?r at? q? veproni." Suretu el-Bekare: 283
38.Urdh?ro p?r n? t? mir?n dhe ndalo nga e keqja. Ka th?n? Allahu subhanehu ue teala: ".urdh?ro p?r pun? t? mira e ndalo nga t? k?qiat, dhe p?rballo me durim ?do gj? q? t? godet..." Suretu Llukman: 17
Pun? t? mira jan? ?do gj? q? ka urdh?ruar Allahu dhe i d?rguari i Tij, kurse t? k?qiat jan? ?do gj? q? ka ndaluar Allahu dhe i d?rguari i Tij.
39. Largohu nga t? gjitha gj?rat e ndaluara (haramet): t? voglat dhe t? m?dhat, mos b?j m?kat ndaj Allahut subhanehu ue teala dhe mos e ndihmo ask?nd n? m?kat.
40. Mos iu afro prostitucionit. Ka th?n? Allahu subhanehu ue teala: "Mos iu afroni imoralitetit (zinas?), sepse v?rtet? ai ?sht? vep?r e sh?mtuar dhe ?sht? nj? rrug? e keqe."El-Isra?: 32
41. Sillu mir? me prind?rit e tu dhe ki kujdes nga mosrespektimi i tyre.
42. Mbaj lidhje farefisnore dhe ki kujdes nga shk?putja prej tyre.
43. Sillu mir? me fqiun t?nd dhe mos e mundo at?.
44. Shpeshto vizitat e t? mir?ve dhe t? v?llez?rve t? tu nga feja.
45. Duaj dhe urrej p?r hir? t? Allahut subhanehu ue teala sepse kjo ?sht? prej pjes?ve m? t? r?nd?sishme t? imanit.
46. Rri m? njeri t? mir? dhe largohu nga i keqi.
47. Shpejto n? kryerjen e nevojave t? musliman?ve dhe fut n? zemrat e tyre g?zim.
48. Pajisu me but?si, durim dhe toleranc? dhe ki kujdes nga vrazhd?sia dhe nxitimi.
49. Mos ia nd?rprej fjal?n tjetrit, por nd?gjoje at?.
50. P?sh?ndete me selam at? q? e njeh dhe at? q? nuk e njeh.
51. Kur t? jap?sh selam shprehe me fjal? (es-selamu alejkum) e mos u mjafto vet?m me l?vizjen e dor?s apo t? kok?s.
52. Mos e ofendo ask?nd e as mos e cil?so me cil?si t? k?qija.
53. Mos e mallko ask?nd, madje as kafsh?t e as gj?rat e ngurta.
54. Ki kujdes nga shpifja ndaj njer?zve ne nderin e tyre, sepse kjo ?sht? prej m?kateve t? m?dha.
55. Ki kujdes nga nemimja(e q? ?sht?): bartja e fjal?ve n? mes t? njer?zve me q?llim fesadi (p?r?arjeje).
56. Ki kujdes nga gibeti(e q? ?sht?): t'ia thuash v?llaut t?nd at? q? e urren.
57. Mos e frik?so asnj? musliman e as e mos e mundo at?.
58. Pajto n? mes t? njer?zve, sepse ajo ?sht? prej pun?ve m? t? mira.
59. Fol mir? ose p?rndryshe hesht.
60. Ji i drejt? dhe mos g?nje, sepse g?njeshtra shpie deri n? m?kate, kurse m?katet t? shpien ne zjarr.
61. Mos ji dyfytyr?sh q? t'iu paraqitesh disave me nj? fytyr? kurse t? tjer?ve me nj? fytyr? tjet?r.
62. Mos u beto n? em?r t? dikujt tjet?r p?rve? Allahut xhel-le ue ala dhe mos e shpeshto betimin, edhe n?se ?sht? p?r t? v?rtet?n.
63. Mos e n?n?mo tjetrin, sepse askush nuk ?sht? m? i mir? se tjetri vet?m se n? devotshm?ri.
64. Mos shko te fallxhor?t, parashikuesit dhe magjistar?t dhe mos u beso atyre.
65. Mos fotografo (vizato, pikturo) njer?z apo ndonj? gjalles?, sepse ata q? e b?jn? k?t? jan? prej njer?zve q? do ta ken? d?nimin m? t? r?nd? n? Dit?n e Gjykimit.
66. Mos mbaj n? sht?pin? t?nde fotografi t? gj?rave q? kan? shpirt, e q? t? mos lejosh hyrjen e melek?ve n? t?.
67. K?rko m?shir? p?r at? q? teshtin? duke i th?n? jerhamukallah "Allahu t? m?shiroft?" n?se ai ka th?n?: elhamdulilah.
68. Mos e praktiko fishk?llim?n e duartrokitjen.
69. Shpejto p?r n? pendim nga ?do m?kat dhe pun?n e keqe pasoje me nj? pun? t? mir?, q? ta fshij? t? par?n, si dhe ki kujdes nga fjala: "do ta, do ta" (l?nia e pun?ve p?r m? von?).
70. Shpreso n? faljen dhe m?shir?n e Allahut dhe ki mendim t? mir? p?r Allahun subhanehu ue teala.
71. Frik?sohu nga d?nimi i Allahut subhanehu ue teala dhe mos e mendo veten t? shp?tuar (t? sigurt?) nga ai d?nim.
72. B?j durim gjat? sprovave dhe falenderoje Allahun n? begati.
73. Shpeshto pun?t e mira shp?rblimi i t? cilave t? mbet? edhe pas vdekjes, si: nd?rtimi i xhamive dhe shp?rndarja e dijes.
74. K?rko nga Allahu xhenetin dhe k?rko prej Tij mbrojtje nga zjarri.
75. Shpeshto selamet dhe p?sh?ndetjet (salavatet) e tuaja ndaj Pejgamberit alejhi selam.
Paqa dhe m?shira e Allahut qoft? p?rgjithmon? mbi t?, familjen dhe shok?t e tij deri n? Dit?n e Gjykimit.
P?rgatiti: Daru el-Kasim
P?rktheu nga arabishtja: Arben Ahmetaj (Ebu Abdurrahman)

5. Kenge Fetare (ILAHI)
1. Shtrati im eshte dheu
2. Duaja e nenes
3. Gjithkund ka hy sherri
4. Dita e gjykimit
5. Dasma Islame
6. Ezani

FOTOT E CASTIT NGA DOLLOGOZHDA  
 
Identifikohu (Login)

Regjistrohu
 
Pubblicitá  
   
RADIO ARTA LIVE  
   
PLAGA E NJE SHEKULLI NE DOLLOGOZHDE  
 

A duhej te mbahet edhe kete vit Koncerti me rastin e vitit te ri?
Po patjeter
Jo,nuk duhej
Nuk e di
www.dollogozhda1.it.gg

Anketime Tjera:

- A duhet qe bashkesia vendore e
Dollogozhdes te jet me aktive ne fshate ?

- A jeni te kenaqur me punen tone ?

- Si ju duket Dollogozhda kete vere 2008 ?

- Ku jetojn me shum Dollogozhdaret ?

- A Duhet te mbahet mbremje
rinore ket vere ne
"Dollogozhde"

- A do vini per pushimet verore
2008 ne "Dollogozhde"

 


Kliko ketu per te Votuar


 
KERKO NE GOOGLE  
 
Google
 
BASHKPUNIME  
 

 
Vizitor Qe Kan Vizitu www.Dollogozhda.Be Jan 37642 visitatori
=> Vuoi anche tu una pagina web gratis? Clicca qui! <=